úterý 14. května 2013

Přečteno: Dcera kostí a dýmu - Laini Taylor

- série Dcera kostí a dýmu
- 368 stran
- vydalo nakladatelství Knižní Klub
- 1. vydání
- fantasy, andělé, chiméry, kouzla


Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne...

Moje hodnocení: Obsahuje spoilery
Předem musím říct, že kniha mě velmi překvapila. Byla naprosto skvělá!!!
Příběh byl poutavý a zajímavý, nechyběla romantika, zrada, smrt a co teprve vzkříšení v jiném těle?
Přiznám se, že ze začátku se mi moc kniha nepozdávala. Nesnáším příběhy z Čech, a tento se odehrává v Praze. Je mi to sice velmi blízké, ale nerada o tom čtu. Nicméně přes počáteční nesympatie a velmi pozvolný začátek se z Dcery dýmu vyklubal velmi dobrý příběh. Přece jen když se do sebe zamilují chiméra a seraf, a stojí mezi nimi válka zuřící mezi jejich vrstevníky, je to zakázaná láska a ta je vždycky zajímavá.
Karou byla průměrná hrdinka, překvapovala mě, ale nedokázala mě přesvědčit. Akiva mě popravdě za začátku taky moc nepřesvědčil, postupem příběhu a stále zmenšujícího se počtu stránek do konce, jsem si ho idealizovala. Přece jen si kvůli své lásce velmi vytrpěl.
Velmi se mi líbilo cestování, kouzla, nápad a kresbami, ale ze všeho nejvíce Vyvanutí - chiméra, jež byla popravena a její duše nebyla zachycena do kouzelné lampy, z níž by mohla přejít do dalšího těla. 
Nejvíce se mi ale líbilo setkání Karou a Akivy a odhalení Karou coby chiméry Madrigal, jež Akiva miloval a jež byla vystavena vyvanutí. To se ale nepodařilo, vzhledem k tomu, že Mad dostala nové tělo a je to současná Karou. Velmi se mi líbil odhodlání, s kterým se chtěla Akiva prát za svou lásku.
Tato kniha mě dokonale rozcupovala. Nádhera!
Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, který nejspíš vyjde až příští rok.

Obálka:
Naše obálka je krásná, a nemyslela jsem, že to někdy napíšu, ale obálka od našich slovenských sousedů je ale krásnější. Takže asi tak.. =)

2 komentáře:

  1. skvělá? :D mě se kniha vůbec nelíbila :D autorka o Praze nemá ani páru, protože napsala do knihy spoustu blbostí :D
    Kazimír? Světlana? Františka? :D To bylo prostě moc...

    OdpovědětVymazat
  2. Uznávám, že jména byla děsná, ale příběh se mi líbil a právě Prahu jsem se snažila ignorovat..A popravdě Prahu taky moc neznám, protože je nemám ráda..

    OdpovědětVymazat