pondělí 28. října 2013

Sherlock aneb stará legenda v novém kabátě

Dnes jsem se rozhodla vám představit seriál, který mě opravdu chytil za srdce. Naše cesta k sobě mou vinou ovšem nebyla zrovna snadná. První dvě série Sherlocka mi "ležely" téměř rok v počítači a pořád jsem neměla chuť se do něj pouštět, přitom mám takové detektivky ráda. Pár pošťouchnutí od kamarádky (za což jí velmi děkuji - tak to u nás bývá já něco doporučím jí, ona potom něco mě)  a nakonec jsem se před měsícem osmělila a pustila si první díl (Studie v růžové). Musím říct, že začátek mě poněkud nechytil. Jednalo se totiž o úvod hlavní postavy Dr. Johna Watsona. Hold začátek bývá vždy těžký. Seriál mě zaujal až s příchodem samotného Sherlocka. Zbožňuji dedukční a detektivní metody, celkově mám ráda vše nad čím se mohu trochu zamyslet. Mám velmi ráda seriál Mentalista - právě také kvůli jeho dedukčním schopnostem.

Britská, původně třídílná mini-série. Jedná se o nejnovější zpracování příběhů slavného detektiva Sherlocka Holmese. Sherlock jako poradce pomáhá policii v současném Londýně. Zpracovány jsou klasické příběhy s ohledem na moderní prostředí, ve kterém se vše odehrává. (www.serialzone.cz)

Hlavní postavy:
Roli Sherlocka Holmese ztvárnil britský herec Benedict Cumberbatch. Bena jsem poznala až v tomto seriálu, přesto už má na svém kontě spoustu filmů : Válečný kůň, Pokání, Králova přízeň a dokonce se objevil i v Hobitovi, stejně tak se "objeví" jako hlas draka Šmaka v jeho pokračování. 

Úlohu Johna Watsona získala Martin Freeman, který ztvárnil hlavní postavu hobita Bilba. Dále se objevil v několika filmech: Láska nebeská, Jednotka příliš rychlého nasazení a Stopařův průvodce po Galaxii.
To je jen zlomek jeho filmografie.

V seriálu se také objevuje Sherlockův bratr Microft, pekelný nepřítel Moriarty, asistentka Molly ( která je do Sherlocka zamilovaná) a také domácí paní Hudsonová. 

Sherlock se na první pohled zdá poněkud odměřený, netaktní, arogantní až flegmatický, je pro něj velmi obtížné najít přátele. Jediný kdo vydržel všechny jeho výkyvy nálad byl právě Watson.
Líbí se mi, že i pod tou tvrdou a neprostupnou slupkou se něco skrývá. Sherlock dokáže uznat i svou chybu a ví, že už nemůže být bez svého přítele. Mnohdy jde za svým "přes mrtvoly". Ovšem musíte si ho oblíbit.
Watson je pravým opakem Sherlocka - neschází mu takt, je vstřícný a hodný. 
Popravdě ta dvojka k sobě dokonale sedí.

Sherlock se dočkal již dvou sérií. Každá má celkem 3 díly, které jsou přibližně hodinu a půl dlouhé. Já osobně jsem si 2.sérii neobyčejně užila. Nejvíce mě ale dostal samozřejmě poslední díl. Který si neustále přemítám v hlavě a snažím se jej pochopit.
Premiéry 3.řady se dočkáme příští rok v lednu.

Názvy dílů:
1.série: 1.díl - Studie v Růžové               2.série: 1.díl - Skandál v Belgrávii
             2.díl - Slepý bankéř                               2.díl - Psisko baskervillské
            3.díl - Velká hra                                    3.díl - Reichenbašský pád                    
                                                                       
Sherlock má jistě čím ohromit, čím přilákat a čím pobavit. Zase jeden velmi dobrý seriál.
Navíc obě série jely nedávno na ČT2. Dabing je vcelku ucházející, ale originál je originál.








Hodnocení na CSFD.CZ

3 komentáře:

  1. Áááá, konečně Sherlock ♥ :D Skvělá recenze, jsem ráda, že se i tobě ten seriál líbí.. Závidím, že budeš na další sérii čekat jen tak krátce, ne 2 roky jako například já :/ :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Sherlocka miluju už tak dva a půl roku, kdy jsem na ČT zhlédla první sérii a stala se závislou na tomto dokonalém seriále... Hned první díl mě naprosto dostal, nemá to prostě chybu. Po druhé sérii nedočkavě vyhlížím třetí, je to vážně droga! :D Nejsem moc seriálová, ale Sherlocka opravdu zbožňuji! ♥ Nedá se to ani vyjádřit slovy, je to neuvěřitelně povedený seriál...

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s vámi souhlasím děvčata =). Lili: Máš si vybírat seriály,na které nemusíš tak dlouho čekat. Kvůli tobě si teď trhám vlasy jak bude pokračovat Sherlock a co teprve Hra o trůny! =D

    OdpovědětVymazat