úterý 1. října 2013

Hobit: Moje zhodnocení

Nedávno jsem vám slíbila zhodnocení k filmu Hobit. Konečně vám jej předkládám.
Hobita jsem si zamilovala. Už dříve jsem jej četla do povinné četby a velmi se mi líbil. Dokonce jsem doufala, že si ho vytáhnu u ústní zkoušky z češtiny. Pan Darcy byl ovšem rychlejší.
Příběhy od Tolkiena zbožňuji. Filmy Pána prstenů jsem viděla snad stokrát a klidně bych to ještě stokrát zvládla. Ač jsem tuto trilogii nečetla, chytila mě u srdce.
Tolkienův svět je prostě dokonalý. Každý detail je propracovaný, ráda bych si Hobita znovu přečetla a snad někdy dojde i na Pána prstenů.

Hobit předchází Pánu prstenů a jsem opravdu nadšená, že je též rozdělen na tři díly. Obsazení filmu je opravdu zdařilé. Ráda jsem opět viděla známé tváře z PP jako je Frodo Pytlík(Elijah Wood)  a Gandalf( Ian McKellen). Mezi nováčky patří Martin Freeman coby mladý Bilbo, který je znám ze seriálu Sherlock Holmes. Sherlocka mám v hledáčku již dlouho. Snad na něj taky dojde řada.
Mezi další nové tváře patří i Richard Armitage, kterého můžete znát coby Guye Gisborna z BBC seriálu Robin Hood. Tento seriál prostě zbožňuji.
Film je doplněn nádhernými scenériemi, spousta nádherných hor, plání, skal a lesů. Opravdová krása.
Taktéž soundtrack je skvělý.

Hobit začíná vyprávěním Bilba o seznámení s Gandalfem. Ten mu nabídne dobrodružství, on jej odmítne. V noci se do jeho „nory“ přihrne horda trpaslíků. Zbaští všechny jeho zásoby a téměř mu zničí dům. Je to docela vtipné. Jsou skvělí!
Trpaslíci se vydávají na výpravu za ztraceným pokladem, který hlídá drak Šmak. Jejich vůdcem je Thorin Paveza (Armitage) Popravdě jsem ho na poprvé nepoznala, až po upozornění svém dobré kamarádky..Velmi by mě zajímalo, zda jsou ty vlasy jeho, nebo jestli je to paruka. Dokonce se dočkáme i zpěvu trpaslíků, docela chytlavá melodie.

Bilbo se s nimi nakonec vydává na cestu. Zprvu si z něj všichni dělají legraci, ale Gandalf se jej zastává. Začíná cesta plná dobrodružství a strastí. Při své výpravě narazí na známé skřety a zlobry, kteří při úsvitu zkamení. Bláznivého kouzelníka Radagasta posedlého přírodou. Mnohdy jsou to opravdu vtipné scénky =). Také se objevují obrovští pavouci. Nechybí ani staří známí elfové z Roklinky a spousta dalšího.
Mezi mé nejoblíbenější scény patří ta, když se Bilbo poprvé schází s Glumem. Pomocí hádanek si zachrání život. Glum je skvělá postava, jsem ráda, že jej v Hobitovi přivedli zpět.. Krátce před tímto střetem Bilbo objeví prsten moci, který hraje velkou roli v Pánu prstenů. Glum zjistí, že Bilbo našel jeho prsten a chce jej usmrtit, tehdy mladý hobit použije prsten k zneviditelnění.

Hlavní problém ovšem představuje šedý skřet, jezdec na bílém vlkovi, který je nepřítelem Thorina. Všichni si mysleli, že je mrtev, opak je pravda. Thorin mu v jedné bitvě usekl ruku a on teď baží po pomstě.
Bilbo je celou cestu terčem posměchu, dokud nezachrání Thorinovi život.
Jak to nakonec dopadne? Trpaslíci se dostanu k Osamělé hoře, kde je ukryt jejich poklad. Ovšem velkým problémem je stále drak Šmak. Dokáží ho přemoci? To se dozvíme až v dalším díle.


Ve filmu neschází bojové ani dojemné scény. Nad některými se musíme hlouběji zamyslet.
Celý příběh je  komplikovaný a rozhodně to není oddechový film. Jde tu hlavně o akci, soustředění a v neposlední řadě i o příjemný zážitek.
Hobita rozhodně všem doporučuji – jak v jeho knižní verzi, tak i filmové - hlavně milovníkům Tolkiena a jeho bájného světa.

Už se nemůžu dočkat až ho uvidím znovu a nesmírně se těším na další díl, který jde do kin již tento prosinec.










2 komentáře:

  1. Jéé, konečně Hobit ♥ :) Skvělá recenze, už se hrozně těším na další díl. Jo a Richard měl paruku, to by museli čekat hodně dlouho, než by mu narostlo takovýhle číro :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upřesnění =) vypadalo to tak opravdově..myslím to číro =D
      Jinak díky za pochvalu =)

      Vymazat