čtvrtek 4. července 2013

Jeníček a Mařenka - Lovci čarodějnic: Moje zhodnocení

Už před hodnou dobou jsem shlédla podruhé Jeníčka a Mařenku a teď bych se s vámi chtěla podělit o svůj názor na tuto novinku..
OBSAHUJE SPOILERY

Byla jsem velmi zvědavá na moderní zpracování této pohádky. Dát Jeníčkovi a Mařence drsnější vzezření, do ruky zbraň a nechat je utržit několik tržných ran, to znělo velmi dobře. Navíc se s moderními pojetími pohádek roztrhl filmový pytel - Červená Karkulka s Amandou Seyfried, Sněhurka a Lovec s Kristen Stewart, Jack a obři s Ewanem McGregorem..Našla by se toho spousta..

Dále mě k tomuto filmu přitáhlo jeho obsazení..
Jeremy Renner je můj oblíbený herec od dob S.W.A.T.u kde si zahrál po boku Collina Farrela, opravdu vydařený snímek. Podle mě má v sobě Jeremy opravdu herecký potenciál a doufám, že jej uvidím ve více filmech..
Gemma Arterton tedy filmová Mařenka pro mě nebyla neznámá, ale její role v Souboji titánů po boku Sama Wortingtona mi ji nijak nepřiblížila. Byla pro mě jen další tvářička mezi ostatními.
Její snímek Princ z Persie jsem ještě neviděla..

Mezi další hercem, kteří stojí za zmínku je i Peter Stormare, kterého můžete znát jako mafiánského bosse Abruziho ze seriálu Útěk z vězení.



Začátek filmu je převyprávěn jako v pohádce. Otec odvede své dvě děti - dívku a chlapce - do lesa a zanechá je svému osudu. Děti při bloudění v lese objeví chaloupku celou z perníků a jsou zajati zlou kanibalskou čarodějnicí =). Ta je nutí jíst perník, aby byli dostatečně výživnou pečínkou - z toho chudák Jeníček dostane cukrovku a musí pravidelně po několika hodinách pomocí injekce dostávat do těla léky. 
Jelikož jsou obě děti imunní vůči zlým kouzlům ježibaby podaří se jim ji brutálně přemoci a spálit v rozžhavené peci.

Úvodní titulky jsou opravdu pěkně propracované. Nádherně ukazují život lovců až do "současnosti".
Další co mě zaujalo je zasazení do období středověku, kdy lidé upalovali i nevinné ženy uřknuté z pletich s ďáblem. Dobové kostýmy podtrhuje poněkud těsný korzet Gemmy..Film bych odhadovala pro mužskou polovinu populace. Jak vypasovaným korzetem, tak i brutálností.


Nástup lovců na scénu je jak jinak než drsný. Parta buranů, jak řekne Mařenka, soudí ženu za čarodějnictví, při vynesení rozsudku přilétne šerifovi k hlavě pistole. Tak vstupují naši hrdinové na scénu -  vyzbrojení, nebezpeční a pro ránu nejdou daleko.

Film je plný zvratů, akce, krve, surovosti a se stopami lásky - jak milenecké(přece jen je Jeníček stále chlap), tak sourozenecké. 
Čarodějnice objevující se ve filmu jsou mnohdy opravdu odporné a stejně tak i jejich způsoby zabíjení.
Musím také zmínit obra Edwarda, který nedobrovolně slouží čarodějnicím a později se stane Mařenčiným přítelem.

Hlavní nit filmu je vysvětlena k jeho konci, samozřejmě.. Konec poukazuje na možné pokračování, kterého se podle všeho dočkáme. Jestli ovšem bude obsazení stejné není vůbec jisté.


Teď bych chtěla ještě něco dodat k českému dabingu. Výběr dabérů byl celkem zdařilý, dabing docela povedený. Jediné u čeho jsem se opravdu velmi nasmála bylo když na sebe v češtině pokřikovali Jeníčku a Mařenko. 

Tento film mě velmi zaujal. Opravdu dobré na odreagování, osobně ho počítám už teď mezi své oblíbené.
Měli byste zájem o mé zhodnocení k filmu Rychle a zběsile 6? Pište do komentářů..
Jinak příště se můžete těšit na zhodnocení filmů: Nádherné bytosti, Jack a obři, Mocný vládce Oz, a také Mrtví a neklidní. Na který z nich byste si chtěli přečíst hodnocení jako první?

4 komentáře:

  1. Ahojky, osobně jsem Jeníčka a Mařenku ještě neviděla, ale chystám se, že se na něj podívám poměrně dlouho. :D A tvoje zhodnocení mě přimělo, abych si je konečně stáhla z netu. ;-)
    Já bych byla pro Jack a obři a Mocný vládce Oz, když už pokračuješ v převyprávěných pohádkách ;-)
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) jsem taky pro Jack a obři (doufám,že pochválíš Ewanův účes) :D a až dokoukáš 3. řadu tak GoT :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonym - jsem velmi ráda, že ti mé zhodnocení tak pomohlo, určitě se na JaM podívej =) stojí za to
    Lili: moc díky, zhodnocení na GoT určitě taky sepíšu =)

    Jinak moc děkuji za váš návrh děvčata..Jako další sepíšu zhodnocení na Jack a obři =) taky super film..

    OdpovědětVymazat
  4. Tento film jsem nedávno viděla a opravdu se mi líbil.. :)))

    OdpovědětVymazat