pátek 28. února 2014

Rivalové..Nej film roku 2013!!

Ano! Rivalové jsou podle serveru CSFD nejlepším filmem minulého roku! Zaslouženě!!

K Rivalům jsem se dostala díky serveru Česko-Slovenské filmové databáze (Všichni známe csfd.cz ), kde jsem na film narazila již před tím, než šel do kin..Tehdy mě nijak zvlášť nezaujal, protože jakožto člověk narozený po roce 90, jsem neznala žádného Jamese Hunta nebo Nikiho Laudu, jejichž zlatý věk byl v 70.letech. Neznala jsem veškeré podrobnosti, vlastně jen, že film je z prostředí závodů Formule 1..Proto pro mě byl film místy šokující. Rozhodně byl výjimečný a stojí za OPAKOVANÉ shlédnutí!!!!!!!

Moje zhodnocení: Obsahuje spoilery!
 Ve film se jedná z velké části, jak jsem již napsala výše, o závody Formule 1, z největší části je ale životopisný a sleduje životy dvou závodníků, kteří se z Formule 3, vypracovali až k Formuli 1. Každý svým vlastním způsobem, každý je z jiného těsta..

Niki Lauda, hlavní hrdina, je vždy dokonalý profesionál, který má rád disciplínu..Vše musí do puntíku šlapat..Je rodákem z Vídně, jeho rodina je známá hlavně obchodem..Jeho otec byl proti tomu, aby se stal závodníkem..Toužil po tom aby syn převzal jeho podnikání..
Naproti tomu jeho rival James Hunt žije bohémským životem, užívá si dosyta žen, alkoholu, cigaret a večírků..Řídí se pořekadlem: Jako kdyby každý den byl poslední.. Ovšem na okruhu je stejně brilantní řidič jako Niki..

Jejich první setkání se odehrává v roce 1970, kdy se oba zúčastní závodu Formule 3..Jejich první střet na dráze skončí kolizí, ale i přesto Hunt zvítězí..To samozřejmě Laudu naštve a už spřádá plány jak svého soka porazit..Hoši si samozřejmě vymění i pár uštěpačných poznámek..
Oba se ve filmu ožení a postupem času se dostanou i do závodů F1.
Niki pod Ferrari, James pod stájí Hesketu. Niki má převahu a stane se mistrem světa.. Jejich síly se však brzy vyrovnají, když James podepíše smlouvu se stájí McLaren. 
Jejich vítězství jsou střídavá a velmi agresivní, mnohdy na dráze riskují i svůj život..Přestože jsou rivalové, je mezi nimi i určité pouto - navzájem se inspirují a jakýmsi podivným způsobem jsou přátelé..
Teď se dostáváme do roku 1976, kdy začala nová sezóna F1. A jako snad všechny světové závody i tyto se neobejdou beze ztrát na životech, ne každý dojede do cíle..
Srpen 1976 a závodní dráha v německém Nürburgringu, kdy se mokrá vozovka stane důvodem tragédie, změní život obou hrdinů..
Ani poté se ovšem nevzdávají titulu mistra světa, Niki pro jeho udržení, James pro jeho získání..
Zatímco je Niki léčen, po tragické události, James stále vítězí a dotahuje se na něj se svými body..
To Nikkiho přesvědčí vrátit se do formule téhož roku..Jeho comeback je všemi oslavovaný! V tomto závodě se rozhodne o mistru světa..
Kdo se jím stane? To už musíte vidět sami!

Herecké obsazení:
Největším tahákem filmu byl asi herec Chris Hemsworth, který ztvárnil požitkáře Jamese Hunta..
Chris je známý převážně kvůli své roli komiksového Thora, dále jste ho mohli zahlédnout ve Star Treku, Sněhurce a lovci ♥ a samozřejmě v Avengers..

Nikiho Laudu si střihl Daniel Brühl, kterého jsem až do teď neznala..Mezi jeho docela známé filmy patří Hanebný parchanti (už se na ně chystám) nebo také Bourneovo ultimátum..

Dále se nám zde mihne i Natalie Dormer, která si střihla Huntovu krátkodobou přítelkyni..Nat je známá jako Anna Boleynová z Tudorovců..

Jako Huntovu manželku jsem mohli zahlédnout i Olivii Wilde, kterou já si osobně pamatuji z filmu Kovbojové a vetřelci, kde hrála po boku Daniela Craiga.. 

Soundtrack k filmu složil Hans Zimmer, který je můj oblíbený od dob Pearl Harboru a Pirátů z Karibiku..
Ani u Rivalů mě nezklamal..Ukázku ze soundtracku najdete níže..

Taktéž jsem spokojená s dabingem, ale opravdu přemýšlím nad tím, že jej shlédnu i v originále!!

Film bych ohodnotila na 11 bodů z 10!! Až tak moc si mě získal. V krátké době jsem jej viděla už 5x a neustále mě nutí dívat se znovu..
Film není jen o tragédii a ztrátě, ale i o nové naději, obrovském odhodlání a neuvěřitelně silné vůli nevzdávat se!! To mě na tom nejvíce přitahuje..


Tuto část soundtracku můžete slyšet i v pozadí traileru!! Nejlepší skladba ze všech!










Navíc malá perlička pravý Niki Lauda stále žije a podílel se i na filmu..

3 komentáře:

  1. Film som kukala nedávno a musím povedať, že bol fakt super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čekala jsem, kdy napíšeš recenzi na tenhle úžasnej film :). Taky se zařadil mezi moje nejoblíbenější, skvělej příběh, herci i hudba..co víc si přát :D a na Chrise se velmi dobře kouká :).

    OdpovědětVymazat
  3. Nečekala jsem, že se zase sejdem u jednoho oblíbeného filmu, ale je to super!! S Chrisem máš samozřejmě pravdu..Ten film je prostě perfektní!!

    OdpovědětVymazat