neděle 18. května 2014

Dlouho očekávaný film: Vampire Academy


Před pár dny jsem se konečně dostala ke shlédnutí Vampire Academy, po které jsem toužila už od chvíle, co jsem se dozvěděla, že se chystá filmové zpracování.
Knihy jsem četla tolikrát, že to ani nespočítám.
Velmi jsem toužila se na VA dostat do kina a vychutnat si ji na velkém plátně, ale bohužel se mi to nepodařilo..
VA se mi líbila, ač jsem nebyla velmi spokojená s obsazením.

Herecké obsazení:
Jednou z mých oblíbených postav se stala samozřejmě Rose. Její představitelku Zoey Deutch jsem viděla poprvé v Nádherných bytostech, kde hrála ve vedlejší roli a zrovna moc mě neuchvátila.
Proto pro mě bylo velkým překvapením, když jsem si ve VA hned na začátku opravdu oblíbila.

Představitelku Lissy jsem si představovala poněkud jinak, ale v závěru také nebyla nejhorší..
Její představitelku Lucy Fry jsem do této doby neznala.

Kdo z toho vyšel nejhůře je nejspíš Dimitrij. Danila Kozlovskij mi byl vážně nesympatický, vážně se mi nelíbil a vypadal poněkud starší než měl ve skutečnosti být.Dimitrije v knihách jsem měla ráda, ale bohužel ve filmu tomu tak nebylo. Jediným plusem je že Danila je opravdový Rus.

Mezi známější herce patří Gabriel Byrne, kdopak by neznal slavného D'Artagnana z Muže se železnou maskou, že ano.
Další takovou postavou je Olga Kurylenko, která zazářila v Hitmanovi, Max Paynovi a z novějších filmů to bylo Nevědomí, po boku Toma Cruise.

Hodnocení: Spoilery!!
V dnešní době je stále více knih, které se převádí do filmové podoby. Ne však u všech to dopadne dobře. Některé vyhoří na tom, že zvolí nesympatické zástupce postav, jiné zase pozmění více než polovinu filmu k obrazu svému a to neudělá zrovna dobrý dojem na fanoušky knihy.
Svět, který vytvořila Richelle Mead ve svých knihách nelze dokonale ve filmu vykreslit. Ne veškeré prvky, ale přesto jich z knihy bylo použito hodně a jsem za to velmi ráda.
Na začátku jsme zavedeni do problematiky vampýrského světa.
Hlavní postava Rose nás do všeho zasvěcuje, představuje tři základní skupiny vampýrů: dhampýry – napůl lidi, napůl vampýry – mezi ně se Rose počítá. Dhampýři jsou ochránci královských vampýrů zvaných Morojové.Ti ovdládají magii živlů, studují na akademii a nezabíjí lidi – jsou krmení dobrovolnými dárci – mezi tyto vampýry patří Roseina nejlepší kamarádka Lissa. Poté je tu třetí skupina vampýrů těch zlých, zvaných Strigojové. Vychází pouze v noci a lze je zabít jen stříbrným kůlem vraženým do srdce. Praktiky jak zničit Strigoje se učí Dhampýři na akademii.
Rose a Lissa uprchly před více než rokem z Vampýrské akademie, protože si myslely, že tam pro Lissu není bezpečno. Rose a Lissa jsou prakticky nerozlučné a není to jen jejich dobrým přátelstvím, ale také jejich poutem, které dovoluje Rose cítit a vidět vše co Lissa. Jejich pouto se utvořila po tragické autonehodě, při které zahynuli Lissini rodiče a její bratr Andrew, tehdy Lissa přivedla Rose zpět ze záhrobí.
Po obou stále pátrají dhampýrští strážci z akademie a hned za začátku jsou obě hrdinky přitáhnuty zpět do zdí akademie Svatého Vladimíra.
Rose jen o vlásek unikne vyloučení z akademie, ovšem nevyklouzne beztrestně. V době svého osobního volna je nucena dohnat vše co za uplynulý rok zanedbala. Ve výcviku jí pomáhá mentor Dimitrij Belikov, rodilý Rus, který Rose přiroste k srdci. Rose mu také není lhostejná, leč se to snaží všemi možnými způsoby skrýt.
Samozřejmě mezi problémy nepatří jen zameškané vyučovací hodiny, spíše je o v lidech, kteří jsou kolem. Lissa zde opravdu není v bezpečí. Objevují se strašidelné nápisy napsané krví, mrtvá zvířata a Lissina psychika dostává jednu tánu za druhou. Navíc i její schopnosti přivést mrtvé zpět k životu si vybírá svou daň.
Lissa potkává také svou novou lásku Christiana Ozeru, jehož rodiče se dobrovolně proměnili ve Strigoje, což ho dostalo až na okraj společnosti. Všichni se ho straní a jeho výbušná povaha, k tomu ohnivá magie mu zrovna nepomůže být oblíbenějším.
Příběh graduje – Rose se lepší ve svých zabijáckých schopnostech, s Dimitrijem se do sebe stále více zamilovávají, Lissa využívá svou magii, aby si znovu utvořila přátelé a hluboko ve stínech se skrývá hrozba.
Zrada nás čeká od těch nejnepravděpodobnějších lidí. Pro fanoušky knih to není žádné překvapení, ovšem člověk neznalý tohoto vampýrského světa, by mohl být překvapený.

Celý film je protkaný humor, to se mi velmi líbilo. Rose je prostořeká, drzá a neohrožená. Díky tomu je film zas o něco lepší.
Soundtrack mě nijak zvlášť nezaujal a popravdě jsem velmi zvědavá na český dabing, zda se jej dočkáme.

Upřímně bych byla velmi ráda za další díly, hlavně kvůli postavě Adriana, který se má objevit ve dvojce.













1 komentář: