pondělí 25. dubna 2011

Tudorovci


Král, královna a milenka - Romantický příběh o lásce, vášni, touze, ale i o politických a mezilidských intrikách se odehrává na anglickém dvoře první poloviny 16. století, v počátcích vlády krále Jindřicha VIII., otce Alžběty I., známého svými osmi manželstvími. Představuje krále nejen jako mužného a pohledného mladíka, ale i jako samolibého, sobeckého, krutého a nelítostného vladaře, velkého milovníka žen, který především touží po synovi, následníkovi trůnu. Nesnáší odpor a jde nemilosrdně za svým cílem. Ženy kolem něho (královna Kateřina Aragonská, Anna Boleynová, jeho sestra Margaret nebo hraběnka Blountová – matka jeho nemanželského syna) jsou hříčkami mužů a doby, ve které jim bylo přisouzeno žít: milují, intrikují, dopouštějí se zločinu, avšak král i vlivné církevní a světské osobnosti určují jejich postavení ve společnosti a rozhodují o jejich životě či smrti.
 
Král bere dámu - Druhé pokračování Tudorovců zahrnuje období vlády krále Jindřicha VIII. od smrti kardinála Wolseyho v roce 1530 do popravy druhé Jindřichovy ženy Anny Boleynové, k níž došlo v roce 1536. Zatímco Jindřich VIII. nadbíhá svůdné Anně Boleynové a v úsilí dosáhnout rozvodu se prohlašuje hlavou nové anglikánské církve, jeho vlivní protivníci včetně sira Thomase Mora a papeže připravují spiknutí, během kterého chtějí krále svrhnout. Na pozadí historických událostí se rozvíjí neuvěřitelný příběh mocného muže, který nakonec zabil svou lásku, své svědomí a víru svého lidu.


Buď vůle Tvá -Třetí pokračování Tudorovců začíná událostmi krátce po smrti Anny Boleynové. Novou anglickou královnou se stává ctnostná a krásná Jana Seymourová, jež přesvědčí krále, aby se smířil se svými dcerami, malou Alžbětou a zbožnou Marií. Země je zmítána katolickým povstáním, které králova armáda krvavě potlačí. Od Jany se Jindřich VIII. dočká tolik vytouženého syna, ale královna porod nepřežije. Zdrcený král se uzavírá do sebe. Toho se snaží využít jeho nepřátelé. Nakonec je přesvědčen svými rádci, aby se oženil s Annou Klévskou. Tento politický sňatek se ženou, která se Jindřichovi od začátku nelíbí, nepřinese králi velké štěstí. To se mu podaří najít až po setkání s koketní Kateřinou Howardovou…


Tuto knižní sérii si toužím přečíst už rok a půl..Stále jsem se k tomu ale nedopracovala..Chci si ji půjčit v knihovně, kde jsem ji zahlédla..


Televizní zpracování

Televizní seriál Tudorovci (v originále The Tudors) je historickým dramatem pojednávajícím o králi Jindřichovi VIII., který vládl Británii v první polovině 16. století. Jindřich VIII. byl druhým panovníkem z rodu Tudorů a je považován za jednoho z nejkrutějších panovníků, kteří kdy v Británii stanuli na trůnu. Jindřich VIII. měl velké množství žen, celkem šest, a ještě větší počet milenek. Navíc je faktem, že ne všechny jeho ženy a milenky zemřely přirozenou smrtí. Jindřich ale také dokázal změnit rozložení sil v tehdejší silně katolické Evropě, opět kvůli ženě.








Seriál podle posledních informací končí 4.sérii..Já osobně jsem viděla jen dvě série, chystám se to napravit..1.sérii mám doma, 2. zatím ne..:(

Odkaz ke stažení z uložto.cz : http://www.ulozto.cz/hledej/?q=tudorovci&category=1
Na odkaze se nachází i díly ve slovenštině, pokud je chcete v čestině musíte trochu pátrat...:)

Žádné komentáře:

Okomentovat